De noodzaak om duurzamer te produceren en te leven en om energie anders op te wekken en te gebruiken, daagt zowel bedrijven, overheden, instellingen (zoals onderwijs) als inwoners uit.
De maakindustrie, de kennisrijkdom en veelkleurige economie van de regio en de landbouw vormen een stevige basis voor toekomstige economische ontwikkeling. Weert kent een flink aantal innovatieve bedrijven. Bovendien steken Weertenaren graag de handen uit de mouwen en ondernemen zit in hun bloed. Dat biedt volop kansen voor een economie waarin circulariteit en duurzaamheid voorop staan. De energietransitie heeft betekenis voor onze economie en biedt ook kansen voor nieuwe bedrijvigheid. Met de klimaatverandering, de toenemende grondstoffenschaarste en het toenemend belang van regionale samenwerking is er alle aanleiding om daarop in te zetten.
Weert is in 2030 een prachtige plek om te wonen, werken en elkaar te ontmoeten en heeft een centrumfunctie voor de buurgemeenten.
Het intercitystation, het ziekenhuis en de culturele instellingen zijn en blijven voor de directe omgeving van belang. Daarnaast is Weert een netwerkstad: een flexibel regionaal platform voor experiment en kennisuitwisseling en een uitvalsbasis voor verbinding met de zeer diverse en hoogwaardige kenniseconomie in de regio. Voor jonge mensen is dat een uitstekende plek om hun loopbaan te starten en talenten te ontwikkelen.
De belangrijkste plekken voor ontmoeting veranderen met de ontwikkelingen mee. In de binnenstad komt de nadruk steeds minder te liggen op winkelen: door ons veranderende koopgedrag is dat onvermijdelijk, we doen onze aankopen immers steeds vaker via internet. De betekenis van de binnenstad als ontmoetingsplek blijft echter belangrijk doordat er nieuwe functies verschijnen. Het gaat daarbij meer om beleving in het algemeen, door de aanwezigheid van diverse culturele voorzieningen en andere vormen van ontspanning en ontmoeting.