Programma 3 Natuurlijke en landschappelijke kwaliteit

Wat is het beeld nu?

Toerisme en recreatie is duurzamer, meer divers, groener en rijker aan cultuurhistorie
In 2024 is gewerkt aan de ontsluiting en het uitdragen van het prachtige buitengebied en de historische parels. Het is belangrijk dat er een betere verbinding tussen bebouwd gebied en platteland wordt gemaakt. Denk hierbij aan fysieke verbindingen, zoals recreatieve routes en verbindingen tussen groene en waterrijke natuur alsook verbindingen tussen consument en agrariër. Maar ook met de realisatie van de inspiratiepunten waarmee recreanten verleid worden om de unieke natuur en historische plekken van Weert te ontdekken en te beleven.
Met de uitbreiding van het recreatieve routenetwerk met 90km aan nieuwe wandelwegen zijn de bijzondere plekken, zoals het urnenveld Boshoverheide en de historische binnenstad beter ontsloten voor inwoners, toeristen en recreanten. Daarnaast zijn de verbeteringen van het fietsroutenetwerk in beeld en is de stadsrandzone Weert-Zuid in voorbereiding.

Groenvoorzieningen voldoen aan de kwaliteitsniveaus
De kwaliteit van het groen en de bomen in de stedelijke omgeving staat onder druk als gevolg van klimaatextremen (verdroging, wateroverlast), toenemende ruimtedruk, veroudering van de inrichting, toenemende plagen en ziektes bij bomen en planten en milieueffecten. Om het gewenste onderhoudsniveau te behalen, is de conditie en het kwaliteitsniveau van de groenvoorzieningen in beeld gebracht. Met het resultaat van de inventarisatie stellen we prioriteit aan het verbeteren van de groenvoorzieningen.

Klimaatbestendiger en waterrobuust
Door het principe water en bodem leidend te laten zijn bij ruimtelijke ontwikkeling, vangen we steeds beter de effecten van klimaatverandering op, zoals hittestress en wateroverlast.
Als gemeente wordt het goede voorbeeld gegeven in de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering en dit wordt samen met inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) partners gedaan, zoals ook vastgelegd is in het gemeentelijke rioleringsplan. Bij grootschalige renovatieprojecten richten we de stedelijke omgeving en de dorpen klimaatbestendig in door ruimte te maken voor bomen, planten en voorzieningen voor hemelwateropvang zoals in de wijken Keent en Moesel.
Om de bewustwording en kennis bij inwoners en bedrijven te vergroten, hechten we veel waarde aan de inzet van het Natuur- en Milieu-educatie Centrum (NMC). Dit centrum brengt jongeren kennis bij over thema's als natuur, klimaat, voedsel, energie en duurzaamheid en is daarmee complementair aan het reguliere onderwijs. In 2024 heeft het NMC gewerkt aan haar bedrijfsvoering en een plan voor verdere professionalisering uitgewerkt.

Groenere en gezonde leefomgeving
De kwaliteit van het groen en de bomen in de stedelijke omgeving staat onder druk als gevolg van klimaatextremen (verdroging, wateroverlast), toenemende ruimtedruk, veroudering van de inrichting, toenemende plagen en ziektes bij bomen en planten en milieueffecten. Meer ruimte en de combinatie van groen en water leidt tot een gezonder groenareaal. Een extra impuls wordt gegeven aan het ontstenen en vergroenen van de openbare ruimte en schoolpleinen van onze basisscholen en zetten in op de verduurzaming van bedrijventerreinen.
Een groene omgeving is aantrekkelijk en prettig om in te verblijven, nodigt uit tot gezond gedrag, biedt ruimte voor ontmoeting en heeft een positieve invloed op de gezondheid. De uitdagingen aan biodiversiteit en klimaatadaptatie worden in de groen/blauwe agenda aan elkaar gekoppeld. 

Water en bodem zijn leidend bij ruimtelijke ontwikkelingen
In 2024 heeft gemeente Weert deelgenomen aan de overlegtafel van NOVEX de Peel en is het ontwerpend onderzoek Midden-Limburg afgerond om water en bodem, of nog breder, natuur en natuurlijke systemen leidend te laten zijn. Met deze toekomstperspectieven geven we sturing aan het landgebruik en de beleving van het landschap.

Vermindering van de achteruitgang van de biodiversiteit
Groen en water dragen bij aan een gezonde, duurzame en klimaatbestendige leefomgeving en zijn essentiële elementen voor de biodiversiteit. In de afgelopen jaren is de biodiversiteit teruggelopen. We bieden ruimte voor ecologische processen om biodiversiteitsverlies tegen te gaan door zowel bij de aanleg, bij nieuwbouw en herinrichting als het beheer, zoals het ecologisch bermenbeheer, de soortenrijkdom te stimuleren. Met meer fysieke ruimte voor groenblauwe structuren wordt bijgedragen aan biodiversiteitsherstel in het stedelijk gebied en het buitengebied. Vanuit de pilot Natuurinbouw is ervaring opgedaan om maatregelen ter versterking van biodiversiteit in de bebouwde omgeving te realiseren.

Een vitaler buitengebied
Het buitengebied van Weert is in 2024 volop in transitie gekomen. Met landelijke en provinciale ontwikkelingsopgaven op thema’s als stikstof, vrijkomende agrarische bebouwingen, energietransitie, klimaatadaptatie en meer aandacht voor goed voedsel staan we samen voor grote uitdagingen. Dit heeft een groot effect op de activiteiten in het buitengebied. Stallen worden gesloopt en gronden krijgen een andere functie. We gaan in gesprek met hogere overheden, met inwoners, ondernemers en onze (maatschappelijke) partners over de transitie van het buitengebied en nemen hierin de regie.

Deze pagina is gebouwd op 09/26/2024 13:49:22 met de export van 09/26/2024 13:40:41