Toerisme en recreatie is duurzamer, meer divers, groener en rijker aan cultuurhistorie
We willen een bruisende en aantrekkelijke gemeente blijven in een krachtige, groene regio.
Ingezet wordt op een betere positionering als centrumgemeente. Een complete stad is een stad waar ruimte is voor wonen, werken en recreëren. Er wordt gewerkt aan een gevarieerd aanbod van recreatieve voorzieningen. Met diverse routestructuren en informatievoorzieningen ontsluiten we cultureel erfgoed, unieke landschappen, recreatieve voorzieningen en bijzondere natuurgebieden. We promoten, stimuleren en investeren in cultuur, cultureel erfgoed, (bovenregionale) evenementen, sport, toerisme & recreatie en natuur. Dit wordt gedaan via inspiratiepunten met online en offline informatie. Dit doen we via een grensoverschrijdende samenwerking, grenspark Kempen~Broek, waarin de erkenning van de status van UNESCO ‘Mens en Biosfeergebied’ voor het Grenspark Kempen~Broek breed uitgedragen wordt.
Door verhoging van de kwaliteit van het bestaande aanbod (zoals het urnenveld Boshoverheide), verbetering van recreatieve fietsroutes en het stimuleren van nieuwe initiatieven wordt gewerkt aan uitbreiding en vernieuwing van het aanbod. Met de recreatieve ondernemingen gaan we aan de slag om de verduurzaming van de voorzieningen vorm te geven en te stimuleren. Hiermee worden inwoners en recreanten verleid om actief de kwaliteiten van Weert te ontdekken.
Groenvoorzieningen voldoen aan de kwaliteitsniveaus
De kwaliteit van het groen en de bomen in de stedelijke omgeving staat onder druk als gevolg van klimaatextremen (verdroging, wateroverlast), toenemende ruimtedruk, veroudering van de inrichting, toenemende plagen en ziektes bij bomen en planten en milieueffecten. Om het gewenste onderhoudsniveau te behalen, wordt de conditie en het kwaliteitsniveau van de groenvoorzieningen verbeterd. Meer ruimte en de combinatie van groen en water leidt tot een gezonder groenareaal. Een extra impuls krijgt het ontstenen en vergroenen van de openbare ruimte en schoolpleinen van onze basisscholen en ingezet wordt op de verduurzaming van bedrijventerreinen.
Klimaatbestendiger en waterrobuust
Als gemeente wordt het goede voorbeeld gegeven in de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering en dit wordt samen met inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) partners gedaan, zoals ook vastgelegd is in het gemeentelijke rioleringsplan. Bij ontwikkeling van nieuwe woongebieden en bij grootschalige renovatieprojecten richten we de stedelijke omgeving en de dorpen klimaatbestendig in door ruimte te maken voor bomen, planten en voorzieningen voor hemelwateropvang. Om de bewustwording en kennis bij inwoners en bedrijven te vergroten, wordt veel waarde gehecht aan de inzet van het NMC. Dit centrum is complementair aan het reguliere onderwijs en brengt jongeren van basis tot en met voortgezet onderwijs kennis bij over thema's als natuur, klimaat, voedsel, energie en duurzaamheid en is daarmee complementair aan het reguliere onderwijs. Daarnaast vormt het centrum een thuisbasis voor groene verenigingen, bezoekers en recreanten. Het centrum professionaliseert verder en besteedt aandacht aan de dynamiek van de inhoudelijke thema’s op het vlak van duurzaamheid, biodiversiteit, klimaat en de informatiebehoefte vanuit de samenleving.
Groenere en gezonde leefomgeving
Een groene omgeving is aantrekkelijk en prettig om in te verblijven, nodigt uit tot gezond gedrag, biedt ruimte voor ontmoeting en heeft een positieve invloed op de gezondheid. De groene plekken, parken en structuren zijn binnen bereik en vormen een netwerk om in te recreëren, zorgen voor verkoeling en bieden beschutting voor bijzondere flora en fauna. De uitdagingen aan biodiversiteit en klimaatadaptatie worden in de groen/blauwe agenda aan elkaar gekoppeld. In de groen/blauwe agenda worden de opgaven en ambities vanuit de omgevingsvisie omgezet naar maatregelen en uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma.
Water en bodem zijn leidend bij ruimtelijke ontwikkelingen
We geven invulling aan de belangrijkste structurerende keuze, zoals die door stuurgroep NOVEX de Peel is vastgesteld, om water en bodem of nog breder, natuur en natuurlijke systemen leidend te laten zijn. Dit heeft een directe impact op het landgebruik en de beleving van het landschap. Daarom nemen we onze rol bij voorkeur in een gebiedsgerichte aanpak bij de transitie in het landelijk gebied.
De water- en bodemopgaven staan niet op zichzelf. Ze hangen samen met elkaar, maar ook met andere opgaven in de leefomgeving en bij stedelijke ontwikkelingen, zoals uitbreidingsplannen voor wonen en werken. Zo kunnen doelen voor klimaatadaptatie, waterkwaliteit en bodem niet los gezien worden van verstedelijking, woningbouw, landbouw en energievoorziening. Door bij ruimtelijke ontwikkelingen de bodem en het water leidend te laten zijn, richten we de stad robuust in, rekening houdend met de belasting op de ondergrond, klimaatverandering én met toekomstige beheerkosten.
Vermindering van de achteruitgang van de biodiversiteit
Groen en water dragen bij aan een gezonde, duurzame en klimaatbestendige leefomgeving en zijn essentiële elementen voor de biodiversiteit. De afgelopen jaren loopt de biodiversiteit terug. We bieden ruimte voor ecologische processen om biodiversiteitsverlies tegen te gaan door zowel bij de aanleg als het beheer de soortenrijkdom te stimuleren. Met meer fysieke ruimte voor groenblauwe structuren wordt bijgedragen aan biodiversiteitsherstel in het stedelijk gebied en het buitengebied. Soortenmanagementplannen (SMP) worden opgesteld om de energietransitie en de stedelijke ontwikkeling ruimte te geven, daarnaast worden initiatieven gestimuleerd die bijdragen aan het herstel van biodiversiteit.
Een vitaler buitengebied
Weert heeft een prachtig buitengebied met ruimte voor agrarische bedrijven en natuur. Het is belangrijk dat deze functies met elkaar in balans blijven. Met landelijke en provinciale ontwikkelingsopgaven op thema’s als stikstof, vrijkomende agrarische bebouwingen, energietransitie, klimaatadaptatie, geurnormering en biodiversiteitsverlies en meer aandacht voor goed voedsel, staan we voor grote uitdagingen. De effecten van de opgaven laten zich ook in de gemeente Weert zien. De gevolgen van de landelijke opkoopregelingen hebben een enorme impact op het buitengebied, zowel economisch, sociaal als ruimtelijk. Wij zijn in gesprek met overheden, inwoners, ondernemers en onze (maatschappelijke) partners over de transitie van het buitengebied en nemen hierin de regie. De agrarische sector speelt een belangrijke rol om innovaties op het vlak van agro/food in te zetten om toekomstbestendig te kunnen produceren en in te spelen op het veranderend agrarisch landschap. We vinden het belangrijk dat er een betere verbinding tussen bebouwd gebied en platteland wordt gemaakt. Denk hierbij aan fysieke verbindingen zoals recreatieve routes en verbindingen tussen groene en waterrijke natuur, maar ook aan verbinding tussen consument en agrariër. Om het leven op en de beleving van het platteland te verbeteren, wordt naar een gezonde geluid-, geur-, of luchtkwaliteit gestreefd.
Er wordt samengewerkt met de partners binnen PiO Weerterland aan een structuurversterking van PiO Weerterland om uitvoering te geven aan de grotere gebiedsopgaven. Daarnaast worden plattelandsontwikkelingsprojecten gestimuleerd zoals Leader Weerterland en de uitrol van de pilot klimaatadaptatiepadenstrategie.