Programma 4 Duurzaam en innovatief ondernemen en leven

Wat is het beeld nu?

Binnenstad
Weert beschikt over een historische binnenstad met een breed en compleet palet aan commerciële en niet-commerciële functies, zoals winkels, horecazaken, culturele instellingen, maatschappelijke voorzieningen en (persoonlijke) dienstverleners. Het winkelaanbod is de afgelopen jaren afgenomen en hiervoor zijn andere functies in de plaats gekomen, met name wonen. Het aantal passanten ligt nagenoeg weer op pre-corona niveau. Desondanks is het percentage leegstand weer licht gestegen, nog steeds staat 1 op de 5 winkels leeg. Tussen de wens voor een levendig centrum met voldoende evenementen en de toename van woonfuncties treedt spanning op. Een goede samenwerking tussen vastgoedeigenaren, ondernemers, bewoners, culturele en maatschappelijk instellingen, de toeristische sector en de gemeente is cruciaal.

Bedrijventerreinen
Weert beschikt over een divers palet aan bedrijventerreinen waar zich 45% van de totale werkgelegenheid in de gemeente bevindt. De terreinen zijn allen van voldoende tot goede kwaliteit (zowel ruimtelijk, technisch als economisch). Het is zaak om dit kwaliteitsniveau, in samenwerking met Parkmanagement, op peil te houden. Toekomstbestendigheid (energietransitie, circulaire economie, blauw en groen) is daarbij van belang, evenals voldoende ruimte om te ondernemen. Uitgeefbare kavels zijn voor ons midden- en kleinbedrijf echter nauwelijks meer voorhanden. Het beter benutten van het huidige areaal (intensivering) biedt kansen, maar kan conflicteren met het creëren van meer ruimte voor klimaatadaptatie.

Energietransitie
Het brede onderwerp 'energietransitie' raakt verschillende beleidsterreinen van de gemeente, waaronder ruimte, gebouwde omgeving (waaronder warmte) en bedrijventerreinen. Bij de gebouwde omgeving is
-naast fysieke aanpassingen van woningen en overige gebouwen met zonnepanelen, isolatie en overige energiebesparende maatregelen- ook energiearmoede een belangrijk onderdeel. Hierdoor krijgen de welzijnsaspecten voor inwoners steeds meer aandacht. Ook bij de inpassing van windparken, zonneweides of grootschalige batterijopslag wegen we de beperkte ruimte die er is steeds zwaarder mee. Separaat dient er aandacht te zijn voor de aanpassingen van de energie-infrastructuur in de gebouwde omgeving. De komende jaren zullen wij te maken krijgen met de plaatsing van een aanzienlijke hoeveelheid extra trafohuisjes en opgebroken straten voor het aanleggen van extra kabels en leidingen.

Circulaire economie
Een circulaire economie richt zich op het minimaliseren van afval en het efficiënter gebruik van materialen door hergebruik, recycling en reparatie. Dit draagt bij aan de vermindering van de afhankelijkheid van schaarse grondstoffen en vermindert de milieubelasting. Daarnaast helpt het om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen, wat essentieel is in de strijd tegen klimaatverandering. De transitie naar een circulaire economie biedt economische kansen door nieuwe banen te creëren en innovatie te stimuleren.
Het Rijksbrede programma Circulaire Economie heeft ambitieuze doelen gesteld: in 2030 wil Nederland 50% circulair zijn en in 2050 volledig circulair. Deze doelen onderstrepen de urgentie en het belang van een duurzame economische transitie, waarbij Nederland een voortrekkersrol wil vervullen. Ook Weert onderstreept dit belang en werkt hard aan de transitie naar een circulaire economie. In 2024 zijn in de '0-meting circulaire economie' de grondstofstromen binnen de gemeente in kaart gebracht. Deze 0-meting fungeert als het fundament voor het beleid dat wordt vastgesteld in het visiedocument circulaire economie.

Afval
Huishoudelijk afval kan een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie, maar op dit moment is dat nog niet het geval. De huidige afspraken en de service die we onze inwoners bieden, stimuleren onvoldoende om duurzamer te worden en bij te dragen aan een circulaire economie.
We zien echter veel potentie voor verbetering. Door samen te werken met scholen en lokale ondernemers kunnen grote stappen gezet worden. Helaas wordt nu nog maar 60% van het huishoudelijk afval gescheiden ingezameld. Gemiddeld verdwijnt er per inwoner zo’n 200 kilogram afval in de verbranding, waarbij alle materialen verloren gaan. Uit onderzoek blijkt dat 90% van dit afval herbruikbaar is, waarvan ruim 70% (voornamelijk GFT en textiel) al gescheiden ingezameld kan worden.
Momenteel belandt 60% van het GFT- en textielafval in het restafval. Ook 20% van papier en glas eindigt in de verkeerde bak. Voor plasticverpakkingen, metaalverpakkingen en drinkpakken (PMD) maken we gebruik van nascheiding, maar ook daar is verbetering mogelijk. Daarom werkt gemeente Weert aan een nieuw afvalbeleid dat meer mogelijkheden biedt voor gescheiden inzameling en hoogwaardig hergebruik van grondstoffen.

Cultuur
Weert heeft een breed en divers cultureel aanbod. Met het oog op de groei van de gemeente én de regio is het belangrijk een visie te vormen als het gaat om de toekomst van de cultuursector in Weert. Daarbij kan gekeken worden naar de voorzieningen zoals de professionele instellingen, maar is er ook aandacht voor het verenigingsleven en de makers die in Weert actief zijn. We blijven de samenwerking binnen de cultuursector stimuleren, zodat knelpunten gezamenlijk worden aangepakt en organisaties, verenigingen en makers van elkaar kunnen leren. Het creatief potentieel van de sector wordt gestimuleerd doordat nieuwe initiatieven (mede-)gefaciliteerd worden. Cultuurbeleid vindt niet plaats in een vacuüm; het heeft vele raakvlakken met andere beleidsterreinen. Het leggen van verbindingen met het sociale domein, ruimtelijke en economische domein blijven we aanjagen.

Deze pagina is gebouwd op 09/26/2024 13:49:22 met de export van 09/26/2024 13:40:41