Programma 4 Duurzaam en innovatief ondernemen en leven

Ambities 2025

Behoud van een vitale binnenstad
De binnenstad fungeert als ontmoetingsplek én als uithangbord. Voor onze inwoners, bezoekers en toeristen. Sfeer, beleving en verblijf/ontmoeting spelen een belangrijke rol, waarbij onder meer vergroening van betekenis is. Dit in een goede balans met evenementen. Voor de versterking van de binnenstad is onder andere het project herontwikkeling Beekstraatkwartier van groot belang. In het kernwinkelgebied streven we naar een aaneengesloten front van winkels en andere commerciële functies. Daartoe stimuleren we ondernemers en vastgoedeigenaren om naar dit gebied te verplaatsen en te investeren in hun onderneming en/of vastgoed. Samenwerking met en tussen de betrokken binnenstadpartijen is en blijft essentieel. In het Omgevingsprogramma Binnenstad Weert gaan we werken aan deze en aan andere activiteiten, die voortvloeien uit de doelen van de Omgevingsvisie.

Een meer veerkrachtige cultuursector
We werken aan een sterke culturele infrastructuur voor Weert. De (professionele) culturele instellingen en het rijke verenigingsleven vormen een stevige basis van de sector. We zetten ons in om dit te behouden en te versterken. We stimuleren en faciliteren deze partijen om samen te werken.
We faciliteren ook dat spelers veerkrachtig genoeg zijn om in te kunnen spelen op verandering, actualiteiten en de groeiambitie van Weert. Daarvoor is het belangrijk om een visie te ontwikkelen waarin de toekomstbestendigheid van onze professionele culturele instellingen centraal staat.
Cultuurmakers en organisaties in Weert kunnen hun talent ontwikkelen en experimenteren met nieuwe vormen van kunst. Cultuur draagt bij aan ontmoeting en is onderdeel van de lokale sociale basis en cohesie.

Bedrijven die passen in het DNA van Weert blijven faciliteren in hun ruimtevraag
Weert heeft prachtige bedrijventerreinen op aantrekkelijke en goed en veilig bereikbare locaties met hoogwaardige bedrijven. De schaarse ruimte voor bedrijven en de druk vanuit de naastgelegen Brainportregio bieden uitdagingen en kansen waar we proactief op inspelen. We willen gevestigde bedrijven met een groeiende ruimtevraag kunnen blijven faciliteren. Daartoe intensiveren we -waar passend- het ruimtegebruik op bestaande bedrijventerreinen en onderzoeken we of uitbreiding van het bedrijventerreinenareaal mogelijk is, eventueel in samenwerking met marktpartijen. Deze uitbreiding is ook nodig voor het verplaatsen van bedrijven van verouderde locaties binnen de Ringbaan, waar mogelijk verkleuring naar wonen plaatsvindt. Hier is 'schuifruimte' nodig (dat wil zeggen nieuwe bedrijventerreinen). Met het nieuwe economisch profiel geven we onder andere, in aansluiting op het DNA van Weert, richting aan ‘het juiste bedrijf op de juiste plek’. We willen de werkgelegenheid minimaal op het huidige peil houden, om te voorkomen dat we een forensenstad worden.

Een aantal bedrijventerreinen verdient de komende jaren aandacht. Zo willen we de Weerter Boulevard toekomstbestendig maken, samen met de hier gevestigde bedrijven en Parkmanagement. Daarbij hebben we ook oog voor duurzaamheid. Ook blijven we de oprichting en instandhouding van Bedrijven investeringszones (BIZ’en) stimuleren.

Verbeteren van de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid
Eén van de grootste uitdagingen voor de komende jaren is de groeiende vraag naar personeel. Samenwerkingsverbanden tussen overheid, ondernemers en onderwijs ('triple helix') zijn essentieel voor een betere aansluiting tussen opleiding en werk en het stimuleren van innovatie. De lokale arbeidsmarktagenda, Parkmanagement en Keyport spelen een belangrijke rol om de verbindingen tot stand te brengen en te behouden.

Als gevolg van de dubbele vergrijzing, maar ook door de aanzuigende werking van de regio Zuidoost-Brabant wordt het voor het Weerter MKB steeds lastiger om aan voldoende technisch geschoold personeel te komen. Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te enthousiasmeren voor techniek, zodat ze kiezen voor een technische opleiding die aansluit bij de vraag van het bedrijfsleven. We zetten daarom samen met onderwijspartners en bedrijfsleven in op doorgaande leer- en ontwikkellijnen po-vo-mbo, in de vorm van een techniekcampus voor de regio.

Verminderen van het gebruik van fossiele energie binnen Weert
De energietransitie is een ontwikkeling die afhankelijk is van diverse factoren en schaalniveaus. Ook gemeente Weert zet bewust in op de energietransitie en maakt werk van de vraag- en aanbodzijde van de energiehuishouding. Gemeente Weert maakt gebruik van duurzame energiebronnen, bedrijven en huishoudens zijn bewuste gebruikers. Dit alles doet ze op een slimme (digitale) manier. Gemeente Weert wil dat de energietransitie bijdraagt aan een samenleving die eerlijker, kansrijk en groener is. Dit betekent dat niet zozeer wordt gestuurd op snelheid, maar veel meer op de kernwaarden eerlijker, kansrijker en groener en de (on)mogelijkheden daarvan in de samenleving. Dat doen we onder andere door participatie en het bevorderen van de energietransitie binnen onze economische en sociale structuren, bijvoorbeeld door Warm Wonen in Weert. Wij werken samen met partners en scholen om onze inwoners en bedrijven te blijven informeren en te ontzorgen. 

We hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om de verduurzaming van onze vastgoedportefeuille. De gemeente Weert heeft daarom de ambitie uitgesproken om in 2040 energieneutraal te zijn en het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren. Hiervoor staan in de Weerter Routekaart Energietransitie acties beschreven. Voor de eigen vastgoedportefeuille wordt ingezet op het aardgasvrij/-proof maken van de vastgoedobjecten in 2030 en energieneutraliteit voor de vastgoedportefeuille in 2040. Voor het gemeentelijk vastgoed zullen we de noodzakelijke investeringen op het gebied van verduurzaming betrekken bij het te actualiseren Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) en het Duurzaam Meerjaren Investeringsplan (DMJIP).

Verminderen van het gebruik van primaire grondstoffen binnen Weert
We erkennen het belang van de transitie naar een circulaire economie en zetten ons actief in om zowel inwoners als lokale ondernemingen hierbij te betrekken. Als overheid stimuleren we duurzame initiatieven, alsmede de samenwerking tussen verschillende partijen. Samen worden de fundamenten gelegd voor een robuuste circulaire economie.

In lijn hiermee wordt samengewerkt met partners als Keyport en Zuyd Hogeschool. Keyport faciliteert reeds een aantal lokale en regionale projecten binnen het thema circulaire economie. Met Zuyd Hogeschool werken we samen in Perron Circulair, een innovatief platform dat dient als circulaire hub (een centraal knooppunt in een netwerk). Met deze samenwerkingen willen we de overgang naar een circulaire economie versnellen en circulaire bedrijfsmodellen voor lokale ondernemers implementeren. Tegelijkertijd worden onze eigen gemeentelijke processen en activiteiten geëvalueerd in het licht van onze circulaire ambities. Door deze geïntegreerde aanpak wordt gestreefd naar een toekomst waarin economische groei en duurzaamheid hand in hand gaan.

Verminderen van de productie van huishoudelijk restafval per inwoner per jaar
Ingezet wordt op het verminderen van restafval ten gunste van hergebruik. Daarvoor nemen we onze huidige afvalinzameling en -verwerking onder de loep en werken we aan een nieuw grondstoffenbeleid. Dit in lijn met de verandering van het Landelijke afvalbeheerplan (LAP) naar een Circulair Materialenplan (CMP).

Verbeteren beschikbaarheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van duurzame energie
We zoeken naar alternatieve vormen van energieopwekking. De gemeente Weert heeft de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn en heeft dit vastgelegd in haar beleid. 
Dit vergt een integrale aanpak binnen de gemeente, waardoor voor de uitvoering gekozen wordt voor een programmatische werkwijze. Het (laten) opstellen van een toekomstig beeld over ons energiesysteem, in samenhang met de economische en ruimtelijke aspecten en plannen, gebeurt in 2024. Dit is een eerste vereiste. Dit toekomstige energiebeeld zal uiteraard leiden tot een actualisatie van de Routekaart Energietransitie (2020), met daarin aandacht voor de (hedendaagse) netcongestie en de toekomstige uitdagingen binnen de energietransitie.

We trekken daadkrachtig op met de regio. Hierbij wordt ruime aandacht gegeven aan de samenwerking met onze partners in de Energietransitie. Dit varieert van netbeheerders Enexis en Tennet, energiecoöperatie(s) zoals Weert Energie, de agrarische sector, het Weerter bedrijfsleven en onze buurgemeenten Nederweert, Leudal en Cranendonck tot met de RES NML, de provincie Limburg en waar nodig de provincie Noord-Brabant.

Deze pagina is gebouwd op 09/26/2024 13:49:22 met de export van 09/26/2024 13:40:41