Krapte op de woningmarkt verminderen
2025 zal in het teken staan van het opstellen van het programma Volkshuisvesting op basis van de Wet Versterking Regie op Volkshuisvesting. De doelen van deze wet zijn opgenomen in dit programma. We zijn ons ervan bewust dat wetsaanpassingen verwerkt moeten worden in het gemeentelijk beleid en dat als gevolg van dit beleid opnieuw gestuurd zal moeten worden op de effecten.
Het aantal woningen moet de komende jaren harder groeien dan de afgelopen periode. Dit zorgt voor een balans ontstaat tussen vraag en aanbod. Deze groei moeten we welbewust faciliteren, vanuit eigenheid, voor een gezonde en evenwichtige woningmarkt. Om deze druk op te vangen is het noodzakelijk om initiatieven te versnellen en zo de woningbouwproductie nu en voor de middellange termijn op peil te houden.
In de in 2023 ondertekende Woondeal Limburg is een stevige ambitie opgenomen. We willen een deel van deze ambitie in Weert invullen. We zetten voor de korte en middellange termijn in op inbreiding in bestaand bebouwd gebied, zoals bij de gebiedsontwikkeling Keent & Moesel, de gebiedsontwikkeling Horne Kwartier, de Stadsbruglocatie, Beekstraat Kwartier en de Spoorzone. Daarnaast heeft de gemeente de WVG-gevestigd op de gronden in het uitbreidingsgebied Hushovervelden en de groeiambitie optimaal te faciliteren.
In 2025 gaan we verder met de uitwerking van de Woondeal 2022 -2030. De Weerter bijdrage bedraagt bruto 225 woningen per jaar. Daarnaast nemen we onze verantwoordelijkheid om het landelijk woningtekort mee terug te dringen. We werken aan het verhogen van de plancapaciteit naar ruim 6.000 woningen om uiteindelijk tot 2040 ca. 4.650 woningen te kunnen realiseren. We nemen deel aan de provinciale actielijnen grootschalige woningbouwlocatie 'Limburg Centraal' en 'Straatje erbij' Zo zorgen we ervoor dat tot 2040 voldoende woningen gebouwd kunnen worden in Weert en haar kerkdorpen. Dit doen we in Weert met als uitgangspunt 'Beheerste groei in een groene thuishaven', aansluitend bij de uitgangspunten van de Omgevingsvisie.
Om deze ca. 4.650 woningen te realiseren, moet het aantal opgeleverde woningen de komende jaren omhoog. Dit doen we door de zachte plancapaciteit (alle woningbouwplannen met een procedure tot onherroepelijk omgevingsplan) te verhogen naar 3.500 woningen. Tevens wordt de harde plancapaciteit (alle woningbouwplannen waarvan de procedure met betrekking tot het omgevingsplan is doorlopen en de omgevingsvergunning onherroepelijk is) in de periode 2025-2030 verhoogd naar 700 woningen om zo op termijn 350 woningen per jaar op te kunnen leveren. Dit doen we natuurlijk niet alleen, maar met alle partners in de gehele keten.
Versterken van een divers woningaanbod in de wijk
Iedereen heeft recht op een huis om zich thuis te voelen. Passende huisvesting is van groot belang voor zowel de huidige als nieuwe inwoners van Weert. We gaan voor een goede balans tussen betaalbare huur- en koopwoningen voor alle doelgroepen, in overeenstemming met vraag en aanbod. We zetten in op gemengde wijken met extra aandacht voor sociale- en middenhuur en voor (nieuwe) woonvormen, waar ook ondersteuning kan worden geleverd.
Initiatieven voor flexwonen zijn nodig om de grootste druk te verzachten en in te spelen op de toenemende druk van specifieke doelgroepen op de sociale huurwoningen. Op St. Louis worden 76 woningen als flex-woning bestemd alvorens deze in de toekomst permanent te bestemmen. Dit draagt bij aan de procesversnelling om te komen tot extra woningen.
In 2023 is de woonzorgvisie vastgesteld en in 2024 is de woonzorganalyse uitgevoerd. In 2025 werken we met stakeholders verder aan toekomstbestendige woonvormen die voorzien in de behoefte van de zorgvragen. Ook in Weert hebben we te maken met dubbele vergrijzing: er komen steeds meer ouderen én ouderen worden steeds ouder. We onderzoeken vernieuwende creatieve oplossingen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. We faciliteren duurzame en innovatieve concepten en zetten in op het creëren van vitale gemeenschappen.
De huisvesting voor Oekraïners wordt verlengd en de corporaties blijven bijdragen aan het huisvesten van statushouders.
Het beleid 'Huisvesting internationale werknemers' wordt geëvalueerd en herijkt mede op basis van het provinciaal behoefteonderzoek dat in 2024 is uitgevoerd.
De gebiedsontwikkeling Keent-Moesel wordt voortgezet, zowel via de ruimtelijke- als de sociale pijler. In 2025 gaan we aan de slag met een wijkontwikkelingsplan voor Groenewoud. Dit plan gaat in op zowel de ruimtelijke- als de sociale ontwikkeling van de wijk.
Er zijn meer betaalbare woningen beschikbaar
Bouwen van voldoende sociale huur- en middenhuurwoningen is randvoorwaardelijk bij onze grote bouwopgave. In 2025 worden de meerjarenprestatieafspraken tussen de gemeente en woningcorporaties herijkt, waarin de woningbouwopgaven van de corporaties worden vastgelegd. Daarnaast faciliteren we initiatieven die door geprefabriceerd / geïndustrialiseerd bouwen de woningbouw betaalbaar houden en de opgave versnellen. Verduurzaming van het bestaande woningbezit draagt bij aan het verlagen van de woonlasten. Hier wordt in programma 4 verder op ingegaan.
Behoud van de kwaliteit van de vastgoedportefeuille
Weert heeft een goed voorzieningenniveau waaraan de gemeentelijke vastgoedportefeuille een bijdrage levert. Het optimaliseren van deze portefeuille is een repeterend proces van investeren en beheren om de ‘stenen’ passend te maken aan de behoefte in de samenleving. De vastgoedportefeuille faciliteert daarom de beleidsdoelstellingen die beschreven staan in de overige programma’s. Ook draagt het in eigendom hebben van vastgoed bij aan gebiedsontwikkelingen. Denk hierbij aan de woningen aan de Hegstraat en de Hogesteenweg.
Het behouden van ons maatschappelijk vastgoed dient bij te dragen aan betaalbare en toegankelijke maatschappelijke voorzieningen die passen bij de behoefte van de omgeving. Met het verouderen van het vastgoed is het essentieel dat onze vastgoedportefeuille in de toekomst de maatschappelijke doelstellingen en behoeften in de samenleving kan blijven faciliteren.
Als gemeente Weert hebben we ook een voorbeeldfunctie ten aanzien van de verduurzaming van de vastgoedportefeuille (onderdeel van programma 4).
Behouden en waar mogelijk versterken van cultuurhistorie en archeologisch erfgoed
Voor de aantrekkingskracht van Weert als woon-, werk- en recreatiegemeente zijn een goed cultureel aanbod en het behouden en stimuleren van cultuurhistorie en erfgoed in alle facetten belangrijk. We stellen nieuw erfgoedbeleid vast, waarin we onder andere veel aandacht besteden aan erfgoededucatie.
Beheer en behoud van kunst in de openbare ruimte
De gemeente heeft een groot aantal kunstwerken in de openbare ruimte. Deze moeten worden beheerd en onderhouden. In 2025 zal de inventarisatie uit 2024 verder worden aangevuld. Er wordt een start gemaakt met het uitvoeren van het onderhouds- en beheerplan, waarbij het achterstallig onderhoud als eerste wordt opgepakt.