BELEIDSBEGROTING

Bestuurlijke samenvatting

De begroting is opgesteld vanuit de kadernota 2025
Met de strategische visie ‘Verwonder je in de groene thuishaven Weert‘ heeft de raad de stip op de horizon gezet, een toekomstbeeld voor 2030. Met het coalitieprogramma zijn verdere stappen gezet op weg naar die stip. In beide documenten zijn de contouren voor de ontwikkeling van Weert vormgegeven in vijf waarden. Deze vijf waarden zijn daarmee leidend geworden voor ons werk tot 2030. Bij de begroting 2024 hebben we de programma-indeling gebaseerd op de vijf waarden. En in het voorjaar heeft uw raad de kadernota op basis daarvan vastgesteld.

Opzet
De gepresenteerde opzet van de begroting zet de lijn van visie, programma en begroting eenduidig door. Naast de vijf waarden die de basis vormen voor de programmastructuur, is er sprake van een zesde programma, waarin onze interne- en externe dienstverlening centraal staat. Informatie over de interne bedrijfsvoering is met name terug te vinden in het onderdeel 'Overhead' en in de paragraaf 'Bedrijfsvoering'.

Per programma (en dus per waarde) is weergegeven welke visie we hier op hebben, welke actuele ontwikkelingen spelen omtrent deze waarde, welke ambities we voor 2025 vanuit het coalitieprogramma hierbij hebben en welke effecten, doelen en resultaten we hierbij concreet voor ogen hebben. Zo ontstaat een logisch verband tussen onze visie voor de lange termijn, het coalitieprogramma voor de huidige bestuursperiode en de jaarlijkse begroting.

Sturen op effecten
Hoewel nog steeds verdere verbetering mogelijk is, is in deze begroting de systematiek van 'Sturen op effecten' doorgevoerd. Er wordt zichtbaar welke resultaten (1 jaar) en doelen (2-3 jaar) aan het realiseren van deze langdurige maatschappelijke effecten (>3 jaar) bijdragen. Ook hangen (indien mogelijk en van toepassing) actuele meetindicatoren aan de doelen. Zo kan de voortgang op doelen en resultaten worden gemeten en kan hierop indien nodig worden bijgestuurd. Daarbij is het zo dat het niet op alle beleidsterreinen mogelijk is doelen in indicatoren te vangen. Zo zijn de doelen in het sociaal domein bijvoorbeeld veelomvattend en grotendeels afhankelijk van keuzes die mensen zelf maken. De gemeente heeft een rol in het stimuleren en faciliteren van gedrag en richt zich dus vooral op het scheppen van voorwaarden en het bieden van ondersteuning. Ook voor deze beleidsterreinen zullen wij ons de komende jaren blijven inspannen om meten en monitoren mogelijk te maken. Maar dan nog is niet alles meetbaar te maken of zijn de kosten daarvan te hoog.

Dashboard (www.weert.nl/sturenopeffecten2025)
Bij deze begroting bieden we u een dashboard aan. Vanaf boekjaar 2024 gebruiken we dit dashboard als een levend instrument waarin we de voortgang van effecten, doelen en resultaten monitoren. Het dashboard is overzichtelijk, eenvoudig en gebruiksvriendelijk opgesteld en te allen tijde raadpleegbaar. Het dashboard is ook toegankelijk voor inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties. Met het inzicht dat het dashboard geeft, kan vervolgens het gesprek worden gevoerd of we op koers zijn of dat bijsturing nodig is, zoals bijvoorbeeld het versnellen of vertragen van activiteiten, het uitvoeren van aanvullende activiteiten of het stoppen met bepaalde activiteiten.

In het dashboard is per programma uit de begroting te zien welke effecten, doelen en resultaten bijdragen aan het realiseren van een waarde uit de strategische visie. Tevens is het mogelijk om alle maatschappelijke effecten in één oogopslag te zien en datzelfde geldt ook voor de doelen en resultaten. Elk afzonderlijk effect, doel of resultaat is raadpleegbaar en voorzien van een beschrijving met de daarbij behorende meetindicatoren.

De uitvoering van activiteiten start pas na vaststelling van de begroting. Daarom hebben alle effecten, doelen en resultaten nu een grijze kleur. Naast een kleur wordt dan ook een kwalitatieve duiding toegevoegd, omdat een effect, doel of resultaat niet altijd gemeten wordt, maar wel op een andere manier te monitoren is.

Bedragen
Alle bedragen in deze begroting zijn afgerond op duizenden euro's tenzij anders aangegeven. Daardoor ontstaan kleine afrondingsverschillen in aansluitingen en optellingen. Voor de prioriteiten en vervangingen geldt dat hierbij de hele bedragen zijn opgenomen gezien het budgetrecht van de raad.

Deze pagina is gebouwd op 09/26/2024 13:49:22 met de export van 09/26/2024 13:40:41